Volkorentarwebrood (400 gram) of wit brood
WIJKS LANDBROOD (VOLKORENBROOD MET EEN FRANS TINTJE)
Het brood lijkt op een Frans landbrood. Het is een erg smaakvol volkorenbrood met een heerlijke korst en een zachte binnenkant, net als bij de Franse bakker. De geur- en smaakstoffen, die van nature in het meel zitten, kunnen goed rijpen. Doordat het deeg voldoende tijd krijgt, kan het optimaal vocht opnemen en wordt het heerlijk luchtig.
Eerst maak je een poolish:
Een poolish is een nat voordeeg dat je een tijdje voor het bakken maakt. Het is een erg nat mengsel. Een poolish laat een deel van het gist en de gluten in de tarwe/spelt goed rijzen. Je hebt veel minder gist nodig dan bij een normaal brood. Voor een poolish heb je het volgende nodig:
240 ml koud water
200 gram bloem
40 gram volkorenmeel of (nog lekkerder een deel vervangen door roggemeel)
3 gram korrelgist
Doe de ingrediënten in een mengkom en roer het mengsel even goed door.
Laat de poolish gedurende 6-8 uur op kamertemperatuur staan. Op hete zomerdagen wordt deze tijd aanmerkelijk verkort tot ongeveer 4 uur! Je kan bijvoorbeeld kort voor het slapen even de poolish maken en ‘s-ochtends het brood bakken.
Maak vervolgens de rest van het deeg
270-275 ml lauw water. (75% water op het meel, dit is een vrij hoog percentage.
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem (in de verhoudingen kun je wat wisselen, gebruik je meer volkoren dan heb je meer water nodig, gebruik je meer bloem dan heb je wat minder water nodig. Als je een wit brood bakt, kun je 70% water aanhouden)
7 gram korrelgist
20 gram suiker
12 gram zout (zeezout is het lekkerst)
Optie: Eventueel kun je 2-3 fijngestampte vitamine C-pilletjes bijvoegen. Je kan ook wat citroensap aan het deeg toevoegen. Dit is echter absoluut niet noodzakelijk. Vitamine C is een bekende broodverbeteraar. De glutenstrengen in het deeg worden er sterker van. Met het gebruik van vitamine C zal het brood in de oven "meer stand" krijgen. Het gaat minder naar de zijkanten wegdrijven.
Kneed het deeg gedurende 10 minuten. Het makkelijkst gaat dit in een kom en een mixer met deeghaken of met een keukenmachine met deeghaak (op stand 1, niet harder). Uiteraard kun je ook op de hand kneden. De kneedtijd wordt hiermee verlengd naar een kwartier.
Vorm een bal van het deeg en doe deze in een met olijfolie ingevette kom. Dek deze kom af met een theedoek en laat het 30 minuten op een tochtvrije plaats rijzen.
Na 30 minuten sla je het deeg door het op te trekken en dubbel te vouwen. Dit doe je ongeveer 5 keer.
Vorm het deeg weer tot een bal en laat het 35 minuten rijzen.
Doe het deeg in een rijsmandje. Hiervoor kun je ook een simpel rieten mandje gebruiken waarin je een oude theedoek doet. Strooi het mandje ruim met bloem in (dit geeft straks ook de bloemigere bovenkant). Je kan het brood ook in een bakblik bakken. Laat het in het mandje of het blik onder een theedoek 45 minuten rijzen.
Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende 20 min op 250 graden (mag nog wat heter als je oven dat kan) en vervolgens gedurende 15 minuten op 220 graden. Doe tijdens het voorverwarmen een bakje met heet water in de oven. Bij elk brood is het belangrijk dat er voldoende stoom in de oven aanwezig is. De baktijd wordt overigens sterk bepaald door de oven.
Snij een paar snedes met een scherp mes bovenin het brood.
Het lekkerst om het brood op een pizzasteen te bakken. Deze kun je bij huishoudzaken kopen. Je kan ook bij een tegelhandel een paar ongeglazuurde tegels kopen (gebruik absoluut geen geglazuurde tegels, deze zijn loodhoudend!).
Leg hiervoor op een plankje (bijvoorbeeld een snijplank) een stuk bakpapier. Via het plankje laat je het brood in de oven glijden.
Je kan ook van het deeg kleine bolletjes maken. Deze bak je gedurende 30 minuten op 220 graden. Je kan de hoeveelheden ook halveren en een klein brood bakken.
Je kan voor dit brood uitstekend speltmeel en speltbloem in plaats van tarwe gebruiken. Bij het gebruik van spelt mag je niet lang kneden. Het gluten in het spelt raakt dan overkneed. Voor een speltbrood hoef je de ingrediënten alleen met een stevige lepel goed door te mengen. Wanneer je speltbrood bakt, mag je 5 ml water extra toevoegen.