De organisatie

Vereniging De Hollandsche Molen is eigenaar van de molen Rijn en Lek en zet zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan van het, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland. De vereniging wil dit doel bereiken door:

  • Molenbezitters bij te staan met technische adviezen voor effectief onderhoud en technisch en historisch verantwoorde restauratie.
  • Te waken over een goede inrichting van de molenomgeving, de zogenaamde molenbiotoop. Deze dient beschermd te worden tegen oprukkende bebouwing en beplanting.
  • De molen en het molenbehoud voortdurend onder de aandacht van de samenleving te brengen. Bijvoorbeeld met het organiseren van de jaarlijkse Nationale Molendag.
  • Te bemiddelen bij overheid en particuliere organisaties voor het verkrijgen van subsidies en fondsbijdragen voor restauratie en onderhoud van molens.
  • Het molenaarschap te stimuleren.
  • Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt de opleiding tot vrijwillig molenaar, waarna De Hollandsche Molen het examen afneemt en de diploma's uitreikt.
  • Publicaties te bevorderen en de documentatie over molens te waarborgen.

Vrijwillige molenaar

De molen wordt gedraaid door 2 vrijwillig molenaars die bij "Het Gilde voor Vrijwillig Molenaars" een opleiding hebben gedaan. Han Mulder, Camiel Damen. Timo Westland is in opleiding.

Vrienden van de molen Rijn en Lek

De molenaars worden in de fondsenwerving en public relations ondersteund door de Vrienden van de Wijkse molen "RIJN EN LEK", secretariaat: Dijkstraat 11, 3962 AA Wijk bij Duurstede. E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. U kunt lid worden van de Vrienden van Molen Rijn en Lek door een mailtje te sturen. De hoogte van uw jaarlijkse bijdrage kunt u zelf bepalen.

De STICHTING VRIENDEN VAN DE WIJKSE MOLEN "RIJN EN LEK" beschikt sinds 1-1-2009 over de ANBI status en per 1-1-2012 ook over de culturele anbi

Belastingvoordeel voor donateurs

ANBI

De Stichting Vrienden van de Molen Rijn en Lek is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Vanaf 1 januari 2012 geldt voor donateurs van culturele ANBI’s een extra giftenaftrek, kijk voor informatie op: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/aftrekposten_boxen_en_tarieven/giften/giften .

Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

 

Lunchroom "De Graanschuur"

De lunchroom naast de molen is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Vanaf 21 december is De Graanschuur gesloten tot maart 2016. Er wordt verbouwd en geschilderd.
In maart zijn ze er weer . De Graanschuur houdt u op de hoogte van het wel en wee en anders via hun website www.wijksegraanschuur.nl   of via facebook wijksegraanschuur.